Vegan klobása je jednoduchá, rychlá a super chutná dobrota. Když jsem ji poprvé vyráběla, tak jsem tomu moc nevěřila, protože sama jsem klobásu v puse neměla asi 25 let a nikdy jsem nebylo moc uzeninový typ.

Ale řekla jsem si, že bude dobré masožravce přesvědčit, že je možné ve vegan verzi vyrobit opravdu skoro cokoliv. Klobása měla takový úspěch, že jsem ji zařadila do stálého repertoáru vegan pochutin na různé oslavy, grillovačky a nebo jen tak, když máme na něco chuť.

Jednou jsem si řekla, že udělám test v práci, kde jsou všichni klasičtí masožravci, až na jednu kolegyni vegetariánku. Připravila jsem vegan klobásu den předem, aby byla pěkně ztuhlá a odleželá. Po obědě jsem ji nakrájela na kolečka, talíř jsem obložila kyselými okurkami a nakládanou paprikou, nakrájela bagetu a obešla jsem kancelář a každému nabídla.

Nikomu v první chvíli nedošlo, že jí vegan klobásu, až když jsem se ptala, jak jim to chutnalo, tak je napadlo, že je v mé ochutnávce asi nějaký fígl. Všichni říkali, že klobása je moc dobrá a hned se začali ptát, co jsem do ní dala. Když jsem jim prozradila tajemství, že je klobása 100% vegan, tak nevěřili vlastním uším. Po prvotním šoku a průpovídkách typu: „No já to hned poznal, že je to nějaké divné!“, nakonec všichni uznali, že to bylo opravdu moc dobré a že ji klidně můžu někdy zase připravit. Moje malé veganské vítězství

Je to opravdu easy peasy recept, takže doporučuju všem vyzkoušet – a třeba taky tak trochu nachytat své kamarády a známé. Klobása je božská, vypadá skvěle, příprava trvá asi 5 minut. Každý, kdo jí ochutná si najednou uvědomí, že být vegan neznamená jen dlabat trávu a saláty….

Takže recept….

INGREDIENCE na 2 klobásky:
100 g sušených rajčat
2 polévkové lžíce dýňových semínek
1 polévková lžíce lněných semínek
3-4 polévkové lžíce slunečnicových semínek
1 menší stroužek česneku
Koření: pepř, sůl, kmín, červená paprika, špetka chilli

Vše mixnete dohromady (pokud nejsou rajčata naložená v oleji, je potřeba je namočit cca na 30 minut do vody nebo je pokapat olivovým olejem, aby změkla). Slunečnicová semínka je dobré rozdělit na 2 poloviny, první polovina se rozmixuje se všemi ingrediencemi a druhou přidáte na závěr, aby to udělalo strukturu. Vzniklou „hmotu“ vytvarujete do požadovaného tvaru (bude to trošku lepit), zabalíte do fólie nebo pečícího papíru a dáte cca na 2 hodiny do lednice…. aaaaaaa „klobása“ je na světě!

 

 

Ideální je ale nechat klobásu v lednici přes noc, aby si odpočinula a všechny chutě se pořádně rozvinuly.

Dorou chuť…

Vaše Zuza